thanx for being my Followers

Tuesday, April 5, 2011

sugar GLIDER ??



kalo korang perasan, ade sejenis binatang kecik comey yang makin lame makin popular, even jadi trend pulak untuk remaja jadikan hobi.. hobi ape weh?? binatang kecik mende ko nih?? lipas ke? errkkk... ala sugar glider la weh, penah dengar tak?? lame dah sebenarnye binatang glider ni mule masuk ke Malaysia & orang jadikan "pet" - binatang peliharaan.. tapi lately ni makin menjadi2 pulak, makin ramai yang suke hobi nih.. apesal??

1st, binatang ni mmg cute, like the chip & dale toons.. mmg sugar glider ni jenis keturunan tupai jugak, cume die lebih special coz boleh terbang.. terbang?? haha not really laa, cume die seakan2 meluncur bile melompat dari tempat tinggi.. tats y it's called sugar glider !

ey sugar glider ni nampak je kecik, tapi siyes sangat2 bernilai.. tau tak?? tupai ni sangat popular di Amerika, ramai yang jadikan glider ni as pet dorang.. harga die pulak mmg mahal laa.. kalo yg baby baru lahir, belom ade bulu pon lagi, harga die dah dlm RM200-300 seekor..pehh!!! tgk baka die jugak.. em bile dah besar, they goes with differ prices.. kalo unik bole sampai ribuan ringgit!!! pehh !

kalo dah mahal2 ni ade pulak orang nak beli?? haha ade je weh, even ade yang sanggup cari & offer harga beribu untuk seekor glider yg sgt comey+aktif+unik, senang cite jenis yg rare laa.. sebab tu ade jugak yang buat bisnes glider, jaga dari kecik, bile dah besar dorang jual ngan harga mahal.. penjagaan die plak tak la rumit sangat, paling simple bagi makan buah epal je.. letak je dalam sangkar tuh.. huhu kepada yg baru nak bela, tak yah risau pon, sekarang ni dah banyak pon forum2 pasal sugar glider nih.. cara2 penjagaan, makanan, or pape pasal sugar glider nih mmg dah bersepah kat tenet.. google aje..!

kalo ade pet-fair, or pape fair pasal binatang peliharaan, sure sugar glider ade.. even dekat fair tu korang akan jumpe yg mmg jenis rare punye..! & harga die pon mmg rare la an.. ade yang same harga dengan motor kot..huhu.





p/s: nak bela buaya plak lepas nih..agegege~

9 comments:

moolay sabRi said...

uwargh. geli nak pegang sugar gliderr.

neslO_ais said...

haha kalo geli xyah pegang laa~
gi pegang iguana..ageggee :D

Ecah Ecot said...

ade bela hamster tp mati..sbb minum neslo ais kot?wahaha

nk gak sugar glider ni...tp mahal..baik beli mekap..hahahaha

fiqaliqa said...

wah. mahal gile. asal mahal sgt lak ni. x comel pun.hee

Cik Putri said...

nak sgt natang nie!comel kot....

neslO_ais said...

Ecah Ecot : ey takde nye..neslo menambahkan kesihatan..kot..?heee

fiqaliqa : mybe kene tgk live..comey laa!

Cik Putri : kan2?? haa ape lagi rembat r satu..agegege~

♥CiK duYung♥ said...

huhu..shomelllll~ nak mintak inchek neslo belikan boleh? haha... :P

neslO_ais said...

haha..boleh..bile besdey?? nanti sy bg poskad sugar glider :D

♥CiK duYung♥ said...

poskad?? ok jek..boleh jugak tu..ttp dihargai...hhi.... :)