thanx for being my Followers

Wednesday, February 23, 2011

10 bangunan SIYES pelik!!!



hehe bangunan pelik kejadah ni adelah bus station dekat the Pacific View mall, Califonia.. siyesly WEIRD!! designer bangunan ni call it as "the metamorphosis of a bus becoming a house".. pesal ape?? sebab bagi die "The passengers will arrive at their destination. They will arrive home".. seni benar tuh..
an?? an??



ape nih?? macam umah hamster pun ade kot.. agegegee.. Act. ni
sebenarnya adelah bangunan head offices of the RMF Polish FM Radio station RMF and RMF Television dekat Krakow, Poland.. tapi rekaan bangunan ni ade kene kelulusan NASA & dibina oleh US - katenye bentuk macam bulan.. lampu terowongnye akan menyala bile detect ade orang nak lalu... mmg creativ + inovativ, LOKOMOTIV!!! erk~?



lagi sekali dekat Poland!! ni macam imaginasi kanak2 pasal rumah an.. an?? its called "Crooked House"..
kontraktornye - Allcon, cakap ia adelah hasil inspirasi dari "fabulous drawings of Jan Marcin Szancer and Per Dahlberg." .. dalam die cane ntah, senget benget kot.. an??



ni adelah faculty of Art & Design..?? agegege bukan r.. ini adelah sebuah apartment - Wozoco's Apartments!! terletak di Amsterdam, Holland.. direka oleh 1geng arkitek designer Belanda dari syarikat MVRDV.. pehh pelik tol beb.. an?? dan apartment ni direka khas utk org tua.. erk~



huhu.. sebelom China menjadi hos sukan Olimpik, bangunan pelik sial ni dibina for the new headquarters of China Central Television (CCTV) dekat Beijing, China. di-design oleh architect Rem Koolhass.. dia dianggap sebagai "earth-bound" building dan bukan pencakar langit sebab die mesra alam, bahagian atas die rata - xmencakar langit..



bangunan lagi satu pelik ni plak terletak kat Pyrenees, France.. ni sebenarnye adelah sebuah Hotel.. direka utk menggunakan sebaek mungkin sunlight - lengkungan2 cermin hotel menfokus cahaya utk dapatkan haba tu.. mybe sebab France sejuk an..




ini adelah the Habitat 67 oleh arkitek & designer yang bernama Antoine de Saint-Exupéry..ia terletak di Montreal, Quebec, Canada.. Titled "Man and his World", Saint-Exupéry called it a new house "that doesn't have a face yet."



sipelik bangunan ni pulak terletak dekat Amsterdam, Holland - AGAIN!!! ini juga adelah sebuah apartment called " The Urban Cactus ".. ape lah pulak tuh..



NEXT!! ini pulak adelah The Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, California - designed by Frank Gehry.. bahagian luar bangunan ni mngandungi stainless steel with a matte finish & highly polished mirror-like panels.. hebat r tuh!? agegege~



last but not least, gem of a building - designed oleh Japanese architect Toyo Ito.. adelah sebuah kedah mewah jewellery - Mikimoto & Company, terletak di Tokyo, Japan...

p/s : aku nak bina rumah paling pelik di dunia!! - takde atap, takde pintu, takde tingkap, takde sumenye.. yeah!! errkk..?~

originalnye di sini~

3 comments:

Ecah Ecot said...

x runtuh ke bgnan gni..haha

neslO_ais said...

tak kot, archi + engineer yg power an..
kalo runtuh sape suro wat camtu..agegege~

NyetNyet said...

rumah kita nanti kena la ade privacy. ngade nak buat tade pintu, tingkap. jadah nye tuh?? baek tayah buat rumah je. ketok kang!?