thanx for being my Followers

Sunday, February 13, 2011

unknown wealth of Hosni Mubarak..!

Well, this is my own neslo_ais-version of Hosni Mubarak story as he is now such a new-trend of world issue.. setelah melihat-mendengar-membace news pasal Mubarak nih, ini lah hasilnye..

it is well-known that Egypt is now such a chaos-unpleasant-country.. kenape?? yep, b'coz of the iron-fisted-Mubarak.. ok Mubarak ni act. adelah seorg pemimpin b'latarbelakangkan military, bukannye business-man.. so what?? as the tittle, this entry is about wealth of Mubarak.. dunia dikejutkan dgn aggaran harta kekayaan Mubarak - sume hairan mane datangnye harta die yang menimbun.. keluar berita - the British Guardian newspaper cites Middle Eastern sources placing the wealth of Mubarak and his family at somewhere between $40 billion and $70 billion... sedangkan name Mubarak ni xde pun dlm Forbes list - world's most richest people.. aihh, kalo ade duit bnyk ni aku wat futsal-center bnyk2.haha.. so macam mane bole kaye camtu??



Ok cani, dah 30 tahun die jadi presiden Mesir/Egypt, tp dlm jangka mase tuh die dah siapkan plan mengumpul harta - die pegang/monopoli ekonomi Mesir.. die gunakan kuasa ni utk take-part dlm setiap bisnes deal yg ade dlm Mesir - dari projek2 pembangunan di lembah Sg Nil untuk projek transit di Terusan Suez, saluran utk 4% drpd penghantaran minyak dunia.. trmasuklah kes rasuah, monopoli n pape je yang die bole kaut.. news ckp -> mmg susah nak tahu jumlah tepat harta Mubarak - kalo xmustahil utk dikira - thats why dictator alwez avoid to be listed in the Forbe.. pehh!!

Mcm biase, harta2 die mmg takkan disimpan kat Mesir - sorok kat bank2 luar negara.. tengah kecoh2 kat Mesir ni suruh die letak jawatan an.. tapi kenape die tak resign je?? haa sebabnye die sengaja delay2, hold dulu coz die nak pindah2 kan harta die & sorokkan pape yg penting dlm harta die.. even statement kerajaan Swiss - it is temporarily freezing any assets in Swiss banks - langkah biasa dalam perbankan rahsia yang dikaitkan dengan kes Mubarak... haa kalo nak tau, org yg gelap2 kan duit ni suke letak duit kat Swiss Bank coz die free, xkesah background client die asalkan ade duit.. Bijak!!

eyy apesal pulak tentera2 tak teros tahan je Mubarak & penjarakan?? coz tentera bole ambil tindakan an?? sebabnye tentera2 ni pun dah bawah kuku die je, dorang tak bole wat pape, even tentera ni cover lagi Mubarak ni sekarang.. kes harta Mubarak ni akan menentukan kalo2 Mesir jadi sebuah negara yg lebih demokratik + aman atau terus chaos ngan ekonomi hancur.. Mubarak dah resign pun die still bole kawal tentera kalo Mesir dibawah pemerintahan tentera, kalo ade next presiden pun mungkin akan jadi mcm Mubarak - kaut untung + songlap duit..

sebab rakyat Mesir ni bangkit gulingkan die ni adelah kerana economy Mesir yg xmaju2, graduate/ xgraduate rakyatnye bnyk xde keje..

p/s : hope Mesir akan ade pemerintah Islam yg hebat tanpe pengaruh barat..amin~

1 comment:

NyetNyet said...

okeh. semangat. act, saya ta paham cgt. keke nty awak cite eh?senexx